Чи може бути гіркий шоколад без какао-масла?
Сьогодні хочемо поговорити про гіркому шоколаде🍫,

а точніше, чи може він бути без какао-масла? 🧐

Погодьтеся, багато хто звертав увагу при покупці гіркого шоколаду, що до складу одного шоколаду входить какао-масло, а до складу іншого немає.

І відразу в голові починаю виникати сумніви, а чи справжній це шоколад взагалі і може таке бути, що в шоколаді немає какао масла?

Зараз в інтернеті є багато публікацій на цю тему, але ми вирішили звернутися до професіоналів у цій галузі, тим більше у нас же є така можливість! 🙃
За відповіддю на це питання ми звернули до співробітників технологічної служби кондитерської фабрики «Спартак».
В ході розмови технологи нам пояснили, що можливо і таке, що в складі гіркого шоколаду може бути відсутнім какао-масло, як рецептурний компонент, але це не означає, що його немає в самому шоколаді!
Все виявилося простіше, ніж ви могли собі уявити! 😉

У складі необхідно звертати увагу на наявність какао тертого, ось саме в його складі і міститься какао-масло, наявність цього компонента визначає справжність справжнього шоколаду, а й інші компоненти теж, безсумнівно, важливі!
І так, а тепер докладніше розберемо, що таке какао терте і як його отримують.

Какао терте - це тонкоподрібненому однорідний продукт, що має при температурі понад 40 ° С текучу консистенцію,

з гіркувато-терпким смаком і запахом властивим какао-продуктів, до складу якого входить 55 ÷ 60% какао-масла.
Підсумуємо все вище сказане, шоколад може бути справжнім, а не кондитерської плиткою, навіть якщо в своєму складі і не містить масло какао.